image_intro_alt

Wakacje to czas wypoczynku, ale nie można zapominać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa!

Lato to czas urlopów, wypoczynku i wakacyjnej zabawy. Jednak wakacje niosą ze sobą także niebezpieczeństwa, szczególnie dla dzieci, dlatego warto znać podstawowe zasady bezpieczeństwa.

"Połowa lipca, można powiedzieć jedna czwarta wakacji, to jest ten moment, kiedy dzieci nie chodzą do szkoły, albo wyjeżdżają na kolonie, albo wyjeżdżają z rodzicami bądź z dziadkami, albo zostają same w domu i bawią się na placach zabaw. To jest bardzo ważny moment, dlatego też jako Lewica przygotowaliśmy takich 11 zasad, którymi dzieci powinny się kierować w trakcie wakacji, o których powinien pamiętać każdy rodzic i przekazywać je dzieciom" — stwierdził radny Krzysztof Makowski, przewodniczący Klubu Radnych Nowej Lewicy w Radzie Miejskiej w Łodzi.

Wśród zasad bezpiecznych wakacji samorządowiec Lewicy wymienił takie punkty jak znajomość numeru alarmowego 112, przestrzeganie zasad ruchu drogowego, zakładanie kasku na rowerze i odblasków po zmroku, kąpiele tylko w miejscach do tego przeznaczonych, czy unikanie obcych, którzy zaczepiają dziecko. W czasie upałów nie można zapominać o nakryciu głowy i częstym piciu wody, o czym również wspomniał radny Lewicy.

Poza zasadami bezpiecznych wakacji, które zaprezentował radny Makowski, samorządowiec przygotował też dla najmłodszych drobne upominki - odblaskowe opaski, które rozdawał młodzieży w centrum Łodzi.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!